Viktigt meddelande till dig på E18

Skapad: 4 november, 2019 vid 23:35
Senast uppdaterad: 9 november, 2019 vid 21:14

Hör upp! Ett viktigt meddelande från i princip samtliga av dina medtrafikanter – om du behöver bromsa in sekunden efter att du just har kört om en bil för att inte känna dig nödgad att köra in i framförvarande fordon så behövde du faktiskt inte köra om.

Sedan April har jag haft det tvivelaktiga nöjet att frekvent färdas fram och tillbaka mellan Köping och Västerås på vägen någon har valt att kalla E18. Längden på sträckan har jag inga som helst problem med, vid måttlig trafik tar färden mellan 30 och 45 minuter. För mig som har härdats och formats av Stockholmstrafiken är det här rena lyxen. Inte bara att det man kommer 4 mil på en dryg halvtimme, man rullar faktiskt den största delen av tiden.

Plötsligt hände det

Natten till den 23 april hände någonting som jag inte riktigt var beredd på, helt plötsligt möttes jag av en kilometerlång kö på väg till jobbet. Jag var nämligen inte ensam om att inte ha någon som helst koll på inplanerade vägarbeten. När jag tillslut lyckats rulla igenom den ganska märkliga omledningsmanövern i form av en skumpig rondell och ut på andra sidan om en bro som till slut försvann för att återkomma i ny tappning ett par månader senare hittade jag mer information på Trafikverkets hemsida.

Döm om min förvåning när jag insåg att vägarbetet skulle pågå från april till början på november! Nåväl, att reta upp sig på saker som man i ärlighetens namn inte har någon som helst kontroll över är inte produktivt och således är det inget som jag vill sysselsätta mig med. Ett vägarbete pågår tills det är klart och inget som jag kan säga, tycka eller göra något åt kommer snabba på arbetet. Vad jag däremot har en chans att påverka är mina medtrafikanters beteende. Under den här tiden har jag varit med om de mest märkliga trafiksituationerna och i de allra flesta fall har det handlat om omkörningar.

E18 eller Nürburgring

Jag är den första att skriva under på att det kan vara kul att gasa på ibland, men jag försöker välja mina tillfällen. Att trycka plattan i mattan när man med skrikande däck befinner sig i någon av de dryga 70 kurvorna på Nordschleife på Nürburgring är en bra idé, att göra detsamma 30 cm innan en tvåfilig del av vägen går samman till en är mindre bra. Det är rent av dåligt.

ECO-driving är min stora hobby och för varje gång jag står vid pumpen och tankar försöker jag pressa ut mer och mer kilometer ur de dyra dieseldropparna som för mig fram och tillbaka i min franska ursäkt till bil. 

Under min taxiutbildning fick jag lära mig både ett och annat trick angående körstil och ekonomi och nu håller jag mig runt en halvliter per mil och jag behöver egentligen bara trycka på bromsen när jag hamnar vid ett rödljus eller när någon flåbuse får för sig att klämma in sig 2 milimeter från min främre kofångare för att sekunden senare ställa sig på bromsen för att inte knyckla ihop bakluckan på bilen framför.

Att leda genom att föregå med gott exempel verkar inte fungera alls. Hur lugnt och fint jag än kör stöter jag på vildsinta chaufförer som verkar lida av någon slags tvångstanke om att aldrig någonsin ha en bil mellan sig själv och sitt mål. Observera nu att lugnt inte nödvändigtvis behöver betyda långsamt. Att fisbrumma omkring i 70 knyck på motorvägen skapar ofta mer problem i form av ännu värre omkörningar.

Nästa gång du sätter dig i bilen och ser den magiska skylten som berättar att vänsterfilen som du just nu sitter och varvar ur din bil på 4:e växeln i kommer försvinna och gå ihop med den högra filen kan du kanske släppa på gasen och i god tid lägga dig i högerfilen. Det går bra, jag lovar. 

Om du nu ändå känner att du måste ligga kvar tills vänsterfilen bokstavligt talat försvinner under dina framhjul kan du kanske lyfta blicken och försöka läsa av trafiksituationen framför dig. Det enda som händer när du kör om en bil i 130 km/h bara för att direkt behöva bromsa in för att undvika att dina strålkastare hamnar inne i förarkupen på lastbilen framför dig är att du sliter däck, pengar och miljö.

Har du för mycket pengar kan du höra av dig till mig istället, jag nås via Swish.