Vem f-n är man egentligen?

Skapad: 17 december, 2018 vid 10:00
Senast uppdaterad: 25 juni, 2019 vid 23:51

Jag klurar ganska ofta på vem jag faktiskt är egentligen. Det låter allvarligare än vad det låter, det är inte så att jag sitter ute på en stubbe i skogen med pannan i djupa veck och funderar på livet, universum och allting. Det är snarare så att jag ibland låter tankarna vandra fritt och allt som oftast letar dom sig iväg till någon slags dåtid och jag fastnar i dagdrömmar om mina förfäder.

Satt varenda kotte i min släkt i någon finsk skog och täljde pinnar eller fanns det människor som var lika sugna på äventyr och andra konstigheter som jag?

Det verkar så i alla fall. För något år sedan när min nyfikenhet inte längre kunde hejda sig gjorde jag slag i saken och beställde ett DNA-test från MyHeritage. Efter att ha forskat lite bland de olika företagen som erbjuder sånt här fastnade jag just för dom, mitt andrahandsval var Ancestry.

Jag säger inte att den ena är bättre än den andra utan bara att jag valde den förstnämnda.

Då och då, eller egentligen ganska ofta, har nämligen MyHeritage rea-erbjudanden på sina test och när jag beställde mitt var priset nedsatt till ungefär hälften. Dags att göra slag i saken med andra ord.

Så här går testet till

Det är inte speciellt svårt att göra själva provet och det gör inte ont. När du väl har beställt ditt testpaket så dyker det efter ett par arbetsdagar upp ett fint litet paket i din brevlåda eller närmaste utlämningsställe för post och andra paket.

I lådan hittar du lite olika rör, ett par svabbar och ett svarskuvert. Lite förenklat tar du en pinne och viftar runt med den i munnen ett tag, när du dreglat på pinnen tillräckligt länge bryter du av den och pular ner i ett av rören. Sen springer du glatt iväg till posten och skickar tillbaka kuvertet till Houston i Texas. Sedan väntar du i typ 6 veckor.

Det bästa är väl att man i princip glömmer bort att man skickat in provet för det är ganska lång tid att vänta om man verkligen vill veta resultatet.

Släktingar överallt!

Jag gjorde provet för något drygt år sedan och varje vecka får jag meddelanden om att systemet har hittat nya DNA-matchningar. I skrivande stund har jag hittat mer än 12,000 människor som delar mitt DNA i varierande omfattning.

Släktingar utspridda över halva världen

Är du det minsta fundersam över vem du är eller var du kommer ifrån är det här väl värda hundralappar att spendera. Jag blev ganska överraskad över mitt resultat.

Hello Africa

Att jag är i princip 90% finsk kom inte som någon stor överraskning, men att jag är 1.3% Nigerian kunde jag inte anat. Jag har lagt åtskilliga timmar på att bildgoogla Nigerianer men jag kan inte direkt se att jag är speciellt lik någon av dom jag hittat.

Vem kunde tro det här?

Fast det vore kanske konstigt. 1.3% är ingen stor del av mig – kanske ytterkanten av min lilltånagel eller motsvarande extremitet.

Julklappstips

Det här är den perfekta julklappen till den som har allt och inte önskar sig något! Vem vet, du kanske köper ett till dig själv också och helt plötsligt sitter där med 12,000 släktingar?