Tänk om det är ditt fel att du inte är lycklig?

Skapad: 4 augusti, 2019 vid 22:52
Senast uppdaterad: 4 augusti, 2019 vid 22:55

Det finns ett uttryck som folk ofta slänger sig med lite hur som helst. Det lyder något i stil med att man är sin egen lyckas smed. Det ligger kanske ganska mycket i det här, men det räcker inte riktigt hela vägen.

Det är nämligen inte riktigt så enkelt att man bara bestämmer sig för att bli lycklig och så blir man det. Det finns många andra faktorer som spelar in och den största är du själv.

Citroner och lemonad

Ett annat vanligt förekommande uttryck bland den engelsktalande befolkningen är att when life gives you lemons – make lemonade. Andemeningen bakom uttrycket är ganska likt det svenska talesättet här ovan men inte heller det här räcker till.

Visserligen får du väldiga mängder lemonad om du ställer dig och blandar saft så fort något går emot dig men mycket längre än så kommer du inte.

Ut på tur – aldrig sur

En gång i tiden för inte allt för länge sedan tyckte jag att ganska mycket i livet gick emot mig, men jag kunde inte riktigt dra kopplingen till mig själv och mitt eget beteende. Låt mig förklara med ett exempel som de flesta kan relatera till:

Du träffar en ny kompis någonstans, skriver ett par rader på Facebook/WhatsApp/Messenger då och då på sin höjd och sen sakta ser på vad som kunde blivit en fin relation sakta dö ut. Vad är anledningen till att det blir så här? Är det kompisen det är fel på – eller är det du?

Med det sagt så kan jag avslöja att jag inte har särskilt många vänner och det har Inte bara att göra med att jag inte har ett tillräckligt stort bekräftelsebehov för att omge mig av ett entourage varje dag.

En av anledningarna till detta är att jag då och då betett mig som en riktig rövhatt. Jag vill inte vara kompis med en rövhatt, och det ville naturligtvis inte mina kompisar heller. Det hela är inte särskilt konstigt om man bara tänker till och ser till orsak och verkan.

Orsak-verkan-förhållanden är vad som gör skillnaden i en situation eller ett händelseförlopp för viss förändring.

Hur blir man lycklig då?

Det finns ingen universalmetod för att bli lycklig som gäller för alla. Men det finns minst ett sätt som garanterat hjälper. Det enda du behöver är två ben. Gå ut och gå!

Jag vet att det inte är så lätt när man knappt klarar av att kravla ur sängen eller när man inte förmår sig att byta t-shirt trots att man gått runt i samma i flera veckor. Men oavsett vad som hindrar dig från att ta ett steg och därefter ett till så gäller det att komma förbi det och ge dig ut – det kommer att hjälpa. Om du inte tror på mig så kan du vända dig till vetenskapen. Det händer nämligen mycket mer saker i dig och din kropp när du går än att du kommer framåt.

Bryter ångest och panikattacker
Hos personer som upplever mycket ångest skapas kemiska kopplingar i hjärnan, som gör att man riskerar att drabbas av en ny omgång – så fort hjärnan påminns om något som har med tidigare panikattacker eller ångestpåslag att göra. Det här sker automatiskt.

Promenader har visat sig kunna blockera de här kopplingarna och dessutom bilda nya! När vi rör på oss slappnar musklerna av, vi andas djupt ner i magen och är fullt fokuserade på det vi gör – vilket avleder ångesten och skapar nya banor i hjärnan. Promenader skrivs allt oftare ut på recept.

Livet är inte din fiende

Om du tänker efter så är det ju inte livet som ger dig citroner. Det är människorna i ditt liv som gör det. Orsakerna till att de här människor gör ditt liv till ett helvete kan vara många men jag vågar nästan sätta en slant på att du har en stor del i det.

För att bli en bättre människa, både för dig själv och framförallt andra, finns det ett par saker att tänka på. Den här bilden summer det hela väldigt bra.

TL:DR

Hate no one!
No matter how much they have wronged you.
Live humbly, no matter how wealthy you become.
Think positively, no matter how hard life gets.
Give much, even if you have been given little.
Forgive all, especially yourself. And never stop hoping for the best for everyone.

Visst, det finns människor som kanske inte riktigt förtjänar någon lycka. Jag kan på rak hand tänka mig flera stycken. Men det gör jag inte (längre), för det blir ingen gladare av – snarare helt tvärtom.