För att jag ska hålla mig i skinnet och åtminstone för tillfället tysta rösterna i huvudet måste jag hela tiden ta mig för saker, gärna för mig nya sådana. Jag har läst massor av surdegsrelaterade skrivelser och förmodligen ätit ännu mer av det utan att reflektera särskilt mycket över det men nu helt plötsligt kan jag inte släppa tanken på att baka mitt eget surdegsbröd.
Sagt och gjort. Här ska bakas. Efter flera veckors googlande och klurande fastnade jag till slut för metoden som bakbloggen Fredriks Fika förespråkar. Bland massor av annat klokt så skriver han följande.
Jag brukar lägga upp det på två sätt. Antingen sätta fördegen på morgonen och göra degen på kvällen, låta den vila i kylen över natten sen jäsa klart i rumstemperatur när det är dags att baka. Då låter jag den stå framme 2-3 timmar.
Eller om jag sätter fördegen på kvällen, gör självaste degen på morgonen så låter jag den jäsa klart utan omvägen till kylen. Det kan ta allt från 2-3 timmar till 4-5.
https://fredriksfika.allas.se/fredriks-brod/surdegsfrallor-fran-grunden/
Friskrivningsklausul: Alla eventuella likheter med nu levande eller för den delen döda personer som icke är namngivna är slumpmässiga och helt tagna ur luften. Det vill säga fullständigt påhittade och inte någonting annat. Oavsett om du läser den här bloggen eller inte så kan du vara säker på att det inte är dig mina skriverier handlar om så länge jag inte nämner dig vid namn. För mer information om fenomenet slump har wikipedia en bra artikel om satsen om oändligt många apor som jag rekommenderar alla att fördjupa sig i. Satsen om oändligt många apor i sin ursprungliga form slår nämligen fast att en apa som slumpmässigt trycker på en skrivmaskins tangentbord till slut kommer att ha skrivit alla böcker i det franska nationalbiblioteket Bibliothèque nationale de France.
Rörigt kan man kanske tycka, det gjorde i alla fall jag. Lyckligtvis har bagaren i fråga även laddat upp en fin Youtube-video som beskriver det hela på ett väldigt pedagogiskt sätt. Efter att ha läst bloggen fram- och baklänges ett antal gånger kände jag mig mogen att testa.
Experimentet inleddes på en tisdag.
På ICA Maxi i Köping hittade jag grovmalet rågmjöl som inte alls var speciellt ekologiskt samt Tipo 00-mjöl av allra finaste sort. Tror jag i alla fall. Om det här var bra mjöl att baka med hade jag då ingen aning om men jag köpte dom ändå.


I en någorlunda ren glasburk med skruvlock slaskade jag ner lite mycket mjöl av bägge sorterna och sedan lite vatten tills jag fick en konsistens som liknade tjock välling. Sedan lät jag locket vara av ett par timmar och sprang sedan fram och tillbaka ett antal gånger för att se om det började bubbla.
Det gjorde det först under dag två.
En förnimmelse av filmjölk och något annat angenämt men svårspecifierat spred sig i köket när jag skruvade av locket. Mycket riktigt fanns där ett par bubblor och jag återupprepade proceduren från dag ett. Mer mjöl, veva runt och sen locket av ett par timmar.

Så här höll det på ett par dagar tills jag tröttnade och kände att jag faktiskt ville göra något med den pyrande geggan i glasburken på min köksbänk.
Fördeg
Enligt bakbloggen jag länkade innan satte jag igång och mätte noggrant upp mjöl och vatten och vispade ihop en fördeg. Denne fördeg skulle sedan mogna i 12 timmar innan man sedan skulle göra en deg på den men jag kunde bara hålla mig i åtta timmar innan jag hivade ner allt i köksassistenten tillsammans med ännu mera mjöl, vatten och salt.
Innan jag gick och lade mig på kvällen plastades bunken in och ställdes i kylen för att mogna till sig. Morgonen därefter sprang jag sedan direkt ut i köket och stjälpte ut degen på ett mjölat bakbord, delade den i ungefär 20 mindre bitar och skickade sedan in allt i 250 grader i en sisådär 12 minuter.
Hur smakade det här?
Det här var gott men min ugn bestämde sig för att i det närmaste bränna topparna på frallorna medan sidorna fortfarande var ljusa. Nästa bak tänker jag testa att sänka temperaturen en aning och istället kompensera med ytterligare tid.

Jag kan nu skriva dit surdegsbagare på mitt CV. Har du några tips? Var inte rädd att dela med dig i kommentarerna.