Vad är skogsbad och varför ska du prova?

Skapad: 9 november, 2019 vid 22:42
Senast uppdaterad: 22 december, 2019 vid 00:18

Vad är skogsbad egentligen? Är det något finnar sysslar med när isvakarna lyser med sin frånvaro under sommarmånaderna eller handlar det om romantiska nattbad i bottenlösa norrländska skogstjärnar? Ingetdera visar det sig efter att ha undersökt fenomenet och upptäckt att det här är något som jag har sysslat med i flera år utan att egentligen veta om det.

De allra flesta har väl någon gång råkat befinna sig i skogen och då förhoppningsvis av egen fri vilja. Det räcker med att man tar några kliv ut bland stenblock och omkullfallna trädstammar för att det ska hända något med en långt där inne bland vita blodkroppar och andra molekyler.

Skogen luktar och det är bra

Säger du skog till mig är det allra första jag kommer att tänka på den karaktäristiska skogsdoften. Hade man kunnat förpacka den och sälja i parfymform hade jag badat i den – jag älskar skogsdoft. Näst högst upp på listan är nog doften av jord, ni vet den där mustiga aromatiska klangen som biter sig fast i näsan så fort man får för sig att börja påta i närmsta rabatt. Om du någon gång har grävt upp valfri gräsmatta i jakt på metmask som liten grabb vet du precis vilken doft jag pratar om.

Skog och vatten i Urshult någonstans i de södra delarna av Sverige.

Trea på listan måste vara hackad gullök som man precis hivat ner i en smörad varm stekpanna. Mmmmm! Eller varför inte dill? Om olika dofter kan man tycka mycket men i det här inlägget håller jag mig till förnimmelsen av skog.

Man kan nämligen bli frisk av att vara i skogen och det är just luktsinnet som är det viktigaste när man står ute i naturen. I Japan finns det till exempel flera olika nationalskogar dedikerade åt skogsbad och jag har hört envisa rykten som låter göra gällande att man även i Sverige kan få skogsvistelse utskrivet på recept.

Att vara man kan vara svårt som det är, att vara man i en storstad kan vara ännu värre om man ska tro Björn Andreas Bull-Hansen:

City Life is horrible for men and this is a men’s mental health issue. Masculinity is under threat – the term toxic masculinity is thrown around much too often – and life in urban areas can often lead to unhappiness among both men and women.

Skogen lockar och drar

Jag har inte en droppe svenskt blod i mig om man ska se till mina DNA-resultat, jag är istället nästan 90% finsk (och en dryg procent Nigerian, men det är en annan berättelse) och det lättaste sättet att hitta en glad finne är att titta in i närmaste skog. Det stämmer ganska bra på mig också, får jag en skog blir jag glad – får jag dessutom göra upp en eld blir jag ännu gladare.

Så nästa gång du mår lite kasst och funderar på vilken Netflix-serie du ska binge-titta på så fort helgen kommer råder jag dig att traska ut i skogen. Det finns faktiskt vetenskapliga belägg för det. Det eminenta programmet Vetenskapens värld har ett helt avsnitt som handlar om just det här; Frisk av naturen.

 Är du nybörjare så bör du kanske undvika de allra värsta älgjakt-stråken och kanske inte traska så långt ut bland blåbärssnåren så du inte hittar tillbaka igen. Är du rädd för giftiga sälar och vildsvin kan du istället styra stegen mot första bästa park istället. Det blir som ett skogsbad light – ungefär som att bada med både kalsonger och badbyxor på en nudiststrand. Du blir både blöt och lite underlig till mods men det blir inte riktigt the real deal.

Jag älskar Norrland

Jag finner mig ofta dagdrömmande om skog och natur och då gärna norrländska urskogar med sina brusande forsar och förvirrade renar. Jag märker att det börjar bli dags att dra på sig vandringskängorna, packa kaffehurran och ta sikte mot första bästa skogsglänta när min Youtube-historik fylls av videos om hur man bäst gör upp en lägereld och hur bra den billigaste yxan på Amazon är. Nu vet jag att det är bra att lita på sina instinkter och den mätbara effekten av ett ordentligt skogsbad håller i sig upp till 30 dagar.

I ärlighetens namn så är det inte bara lullandet i skogen som gör att man mår bättre, en så vanlig sak som att bara gå rakt framåt, ett steg i taget gör sitt till. Det och mycket annat kan du läsa om i det här inlägget: