Skitfiske och kanoter i byggsats

Skapad: 16 juli, 2019 vid 00:26
Senast uppdaterad: 16 juli, 2019 vid 00:27

Jag gillar att fiska, det är ingen hemlighet. Nu när jag har semester tänkte jag ta upp den här fantastiska hobbyn igen. Lilla sambon verkar heller inte helt främmande för att sitta vid ett random vattenbryn någonstans, ivrigt stirrandes på ett litet guppande flöte. I skrivande stund har vi varit ute ett par gånger på vår jakt efter fiskelycka men något sådant har vi inte stött på än. Däremot har vi fått vara med om mycket annat. Äventyret väntar utanför dörren heter det ju, ett talesätt som jag är ett stort fan utav!

Första gången hamnade vi bredvid en misshandel på Lövudden, den andra gången parkerade vi jättefel men fick en kompis i cowboyhatt som glatt tipsade oss om var man faktiskt får fisk (underförstått – stå inte här i småbåtshamnen och veva). Den senaste gången, vilket det här inlägget handlar om, tog vi sikte mot en av bryggorna alldeles intill bron som leder ut till vackra Björnön i Västerås. Tredje gången gillt sägs det ju, men för min del stämmer det här inte alls.

Mete och kastspö

Lilla sambon beväpnade sig med mitt vid det här laget välbeprövade Tournament Pro-spö från Abu Garcia årsmodell sent 90-tal medan jag gjorde mitt bästa att locka någon liten fisk till hugg med min Ambassadeur och ett drop shot-tackel.

Jag kan nörda ner mig fullständigt i olika knutar, tackel och annat fiskerelaterat. Men då det här inte är någon fiskeblogg (ännu, jag vet faktiskt inte riktigt vad det här är för blogg egentligen) lämnar jag det mest tekniska därhän och går vidare i berättandet istället.

Det enda som jag lyckades få fast på kroken var ofantliga mängder gräs och tång, lilla sambon fick åtminstone något som liknade ett hugg medan jag lyckades kasta fast mig fast i en närliggande liten flytbrygga. Som tur var fick jag loss min krok utan att vare sig bli blöt eller kasta bort en wobbler.

Ullareds-Åke kastar bort en wobbler, och en till. Till slut håller han på att kasta bort hela båten!

I takt med att solen sjönk längre och längre ner fick vi sällskap av mer och mer mygg. Jag märkte knappt av det då jag zonade in fullständigt på fisket. Jag skickade ut kast efter kast bland näckrosor och annat bös medan myggorna kalasade på mina bara smalben. På bryggan bredvid oss satt ett par i varsin brassestol och hivade ut en metrev. När myggorna blev alltför påträngande tog de sitt pick och pack, lade ner sina pinaler i en kartong och skuttade raskt iväg mot sin bil.

Vår brygga hade vi för oss själv ända tills en glad metare klev ut och ställde sig bredvid oss. Efter ett par minuter hade han micklat ihop sin metrev och kastade ut vad som såg ut som en riktigt stor, fet mask i vattnet, ivrigt påhejandes av sin familj som bestämt sig för att stanna kvar på land. Två minuter senare gav han upp och gick iväg tillbaka till sin fortfarande ivrigt hejandes familj.

Kanot i byggsats

Mannen med familjen försvann så småningom bort i horisonten och istället rullade en bil in på den lilla grusparkeringen alldeles invid bryggan där vi stod. Ur bilen kom en grabb med en stor röd pryl i händerna. Han klev ut på vår brygga och lade den röda saken där och gick tillbaka till bilen bara för att återkomma med ytterligare en röd grej.

Så här fortsatte det en stund och till slut hade grabben hämtat en paddel, flytväst och trixat ihop de många delarna till en fullstor kanot. Han morsade glatt medan han berättade om en bäver som tydligen bor i någon vassrugge någonstans i viken där vi fiskade. Sedan hoppade han raskt ner i kanoten och paddlade iväg mot solnedgången.

Vid det här laget gav jag upp fisket och koncentrerade mig istället på mitt medhavda kaffe. Då märkte jag att lilla sambon hade fått samma idé en kvart innan mig och nästan hade hunnit dricka upp hela sin termosmugg.

Landskapsbilder istället för fiske

Mätt på kaffe tog jag en ordentlig titt på omgivningarna och insåg att Mälaren är väldigt vacker. Under ett par minuter kravlade jag runt på bryggan där vi slagit upp vårt fiskeläger och försökte undvika de värsta attackerna från de blodtörstiga myggen som vid det här laget hade blivit väldigt många till antalet.

Bilderna hittar ni i galleriet här ovan, vill du läsa mer om hur jag tog dom och med vilken mobiltelefon kan du titta in på min fotoblogg där det så småningom dyker upp ett inlägg om just detta.