Rödvinstips från coachen

28 november, 2018 vid 01:42

Jag fyller 39 år i juli. Under mina 39 år har jag under den första halvan inte direkt varit något fan av rödvin. Det är en last som har tillkommit under senare år. Filmen Mannen som slutade röka lär betraktaren att summan av lasterna är konstant och det ligger kanske någonting i det.

Husets rödvin verkar ha ett ganska dåligt rykte men jag är inte beredd att hålla med. De få gånger jag äter ute, eller om jag har fått för mig att bara dricka något, brukar jag hålla mig till husets vin. Varför vet jag inte, förmodligen för att jag inte har någon direkt koll på just vin.

Vilse bland hyllorna på systemet

När jag lallar omkring på systembolaget brukar jag i ärlighetens namn mest köpa vin baserat på etiketten. Om det är lite folk i omlopp i butiken brukar det inte dröja länge innan det dyker upp en påläst expedit som snällt frågar om de kan hjälpa till.

På dessa frågor svarar jag allt som oftast något i stil med:

– Nej, tack! Jag kollar bara…

Undrar hur många som åker till Systembolaget bara för att kolla lite?

Hur som helst, en vacker dag slet jag tag i en box rödvin och rusade mot kassorna. Jag misstänker att jag hade någon annanstans att vara så jag hade inte tid att botanisera bland de olika lådorna. Anledningen till att jag ens befann mig på Systembolaget var förmodligen ungefär som Cornelis så vackert sjöng: Jag gillar vin för då blir jag full i låten sluskblues.

Tobak, kvinnor och alkohol

De flesta stora författare eller kulturpersonligheter i vår tid tycks ha en vild fascination för antingen vin, kvinnor eller alkohol. Ibland alla tre. Så jag ser egentligen inte någon anledning att jag skulle vara annorlunda. Faktum är att jag i skrivande stund har ungefär tre medelstora glas vin i systemet.

Till dig som läser det här och har en faibless för just rödvin som inte kostar skjortan ska jag servera dig ett stalltips. JP Chenet.

Systembolaget skriver på sin hemsida ungefär såhär:

Bärig smak med inslag av svarta vinbär, skogshallon, sötlakrits och örter. Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av kyckling eller fläskkött.

Om det smakar örter, muskot eller gamla strumpor vet jag inte. Däremot vet jag att det är gott och en bag in box av det här vinet finns i princip alltid hemma i det Brunfelter-Sörmlindska hemmet hemma på vår gata i stan.

Se det här som ett tips från coachen. Men om du däremot tycker att jag är galen som rekommenderar ett sånt här sunkigt vin får du gärna dela med dig av ett bättre vin i kommentarsfältet här nedanför.

För 199 kr är det här ett riktigt gott vin till en riktigt rimlig summa.