Midsommar i ny tappning

Skapad: 21 juni, 2019 vid 12:19
Senast uppdaterad: 25 juni, 2019 vid 23:17

Jag sitter på en mysig balkong och begrundar min tillvaro. Lekfulla vindar viner utanför balkongens inglasade fönster och nere på lekplatsen är det för en gångs skull tyst. Just lekplatsen är något som har varit i fokus de senaste dagarna. En (eller flera, vad vet jag) granne/grannar har tydligen under lång tid retat upp sig på att folk som bor hos andra hyresvärdar använder sig utav vår lekplats. Maken till fräckhet!

Det hela gick så långt att lokaltidningen åkte ut för att se efter om det verkligen är så att SÄPO springer omkring med dragna vapen lite till mans, om folk bajsar vid växthuset och vad Pitt Oskar egentligen har att säga om allt det här.

Jag vet ärligt talat inte vem eller vad Pitt Oskar egentligen är, och frågan är om lappskrivaren själv vet det. Vad jag däremot vet är att det i skrivande stund är både tyst och lugnt i området och lekplatsen i fråga gapar tom. En och annan bil har dock den dåliga smaken att försiktigt smyga förbi på vägen utanför men det är väl nästan något som man får lov att acceptera om man har för avsikt att bo i någorlunda anslutning till civilisationen.

Nytt liv – nya traditioner

Midsommar förra året spenderade jag med en burk sill, lite gräddfil och ett knippe gräslök och det var väl ungefär vad som är värt att berätta vidare om just den dagen. Åren dessförinnan handlade väl mest om bilkörning av mer eller mindre berusade personer, väntan och åter väntan, och en liten nubbe eller två om man hade tur. I år tänkte jag ändra på det här.

Den mysiga balkongen med både skena och gardiner från IKEA.
Balkongen där orden du just nu läser författades

Möt midsommarbananen. Från och med år ska varje midsommarafton inledas med hjälp av en banan. Denna banan skall alltså ätas upp innan någonting annat sker. Inget morgonkaffe, ingen morgontoalett och inget morgonsnus är tillåtet innan man först ätit en midsommarbanan. Är ni med mig eller emot mig?

Det är inte lätt att vara kristen bland alla hedningar

– En stor bastant finne

De bevingade orden yttrades relativt flitigt under ett av mina första arbeten. Mannen bakom orden var en stor, bastant finne (ungefär som jag själv alltså) och det visade sig med åren att den här frasen passade in lite när som helst. Jag har den stora förmånen att känna många människor från många olika delar av världen vars gemensamma nämnare är att de numera bor i Sverige.

Midsommarbanan. En ny tradition.

Sverige idag är inte som Sverige var förr. Vi är ett sekulärt samhälle och midsommarfirandet har liksom skiftat fokus från att förhoppningsfullt dansa runt en stor fallossymbol i förhoppning om att jorden ska bli befruktad. Själva dansandet håller vi dock fast vid än i dag och för dig som inte har varit med om ett riktigt svenskt midsommarfirande kan den här klassiska instruktionsfilmen kanske hjälpa dig.

Swedish Midsummer for Dummies

Hur firar du midsommar idag? Är det all in runt stången bland lustiga grodor och fickpluntor – eller är du lite mer återhållsam med både sprit och inlagda sillar? Äter du rent av en midsommarbanan?

Dela med dig i kommentarerna!