Livets läxa: Be kind – always

16 november, 2019 vid 21:59

Att livet inte kretsar runt en själv  kan vara svårt att ta in. Jag vet att jag själv då och då har väldigt svårt att sätta mig in i andras situationer men det räcker med att snubbla in på Pinterest’s citat-sektion för att få sig både en och två tankeställare.

Det är ju faktiskt så att mina vedermödor och allmänt krabb som upptar mina tankar inte på något sätt är viktigare än dina. Läs den där meningen igen och tänk efter. Det finns allt som oftast en anledning till att människor beter sig som dom gör, i grund och botten tror jag inte att någon egentligen vill vara en rövhatt. Gud ska veta att det vimlar av sådana ibland oss, men den viktiga frågan är hur dom blev som dom blev.

Be kind – always

Inläggets titel hänvisar till ett citat. Efter lite googlande upptäcker jag att det är Brad Meltzer som ligger bakom de bevingade orden. Om du läser dom väldigt noga och verkligen tänker på dess innebörd kommer du tillslut (förhgoppningsvis) komma fram till en slutsats och det är att det finns mycket mer som spelar roll än dig och dina bekymmer.

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

Det här brukar jag tänka på varje gång mitt sätt att se på saker utmanas, vilket jag villigt erkänner är lite oftare än vad jag är bekväm med och jag tror att det kan vara likadant för dig.

Idioter i trafiken

För att ta mig till mitt arbete är den kortaste och oftast bästa vägen E18. Det dröjde inte länge från det att jag började mitt arbete i Köping innan ovan nämnda väg över en natt förvandlades till ett road rage-inferno av rang. Bron vid trafikplats Västjädra skulle nämligen bytas ut och om detta hade jag inte hört någonting. 

Ansvaret för det lägger jag inte på någon annan än mig själv, någonstans måste det ha informerats om det här men det gick mig helt över huvudet. Istället möttes jag av en avstängd mototrafikled en morgon. Jag var inte ensam om att bli överraskad över det abrupta stoppet som tvingade mig och samtliga av mina medtrafikanter bort från den gamla vanliga trygga E18, upp på en avfartsväg som så småningom ledde fram till en nykläckt rondell där de som skall fara vidare mot Eskilstuna tar till vänster och vi andra stackare tar rakt fram för att fortsätta vidare på E18 men på betryggande avstånd från själva vägarbetet.

Jag förstår att man – om man inte vet om själva arbetet – blir lite paff när det dyker upp hastigt och lustigt. Det stora problemet är att bara någon meter efter att man passerat vägbygget och återigen befinner sig på E18 hamnar på en tvåfilig sträcka. Denna sträcka är endast ett par hundra meter lång. Lagom tills dess att man navigerat sig upp till marschfart igen går de båda filerna ihop till en och här kan man råka ut för precis vad som helst.

Jag tänker inte trötta ut er med trafikrelaterade incidenter, för den som vill fördjupa sig inom ämnet finns det andra inlägg än det här att grotta ner sig i.

Kort sagt; idioter finns överallt

Jag är övertygad om att du som läsare bara från den senaste veckan kan plocka fram minst två tillfällen där du undrat över om människan du interagerar med var född idiot eller om hen har tränat för att bli det. Det jag försöker komma fram till är att det förmodligen finns en anledning till att hen gör som den gör.

Sverige hade i nådens år 2018 10,12 miljoner invånare. Det skulle förvåna mig väldigt om det inte bland alla dessa människor fanns åtminstone någon promille tvättäkta idioter, alltså riktiga klappträn. Du vet, sådana människor där det helt enkelt inte finns något hopp om förbättring. Människor som verkligen inte har den mentala kapaciteten att ta ett steg och andas samtidigt och som är mer lik en neandertalare än något annat. 

Du kanske har en sådan på ditt arbete eller – hemska tanke – i din egen familj! Jag är som tur är skonad från bägge dessa alternativ men du som arbetar på någon av landet större arbetsplatser kan nog nämna både en och två av dessa avarter till människor som du tvingas arbete tillsammans med dag efter dag tills antingen du eller dom går i pension, säger upp sig eller bara lägger sig ner och dör. Det finns helt enkelt människor som är helt bortom räddning men den stora majoriteten av dina medmänniskor har en anledning för sitt beteende.

Det som verkligen betyder något är hur du bemöter dom. Under de senare åren har jag varit med om ganska många situationer som jag bara några månader tidigare inte i min vildaste fantasi kunde föreställa mig. Men det gör inget. Livet, eller din karma rättare sagt, handlar när man kokar ner det till endast två saker.

  • 10% av livet är det händer dig.
  • 90% är hur du reagerar på det.

Jag, som börjar närma mig medelåldern på riktigt – min 40 årsdag ligger inte speciellt många dagar bort, börjar faktiskt inse att det här stämmer riktigt bra. 

Bete dig helt enkelt

Nästa gång du blir utskälld för att du kanske råkat tränga ut någon i en rondell, krockat med din kundvagn i en trång gång på ICA eller blir anklagad för den ena hårresande saken efter den andra som du vet är så långt ifrån sanningen som den bara kan komma vill jag att du tänker på det där, och jag vill att du tänker på att människan som står på andra sidan kundvagnen kan vara på en väldigt dålig plats.

För likaväl som att du kanske har problem med obetalda räkningar, sjuka släktingar eller dåliga chefer så kan människan som du interagerar med ha samma problem – eller ännu värre. 

Så fort man accepterar att universum inte kretsar kring en själv fylls man nämligen av en alldeles särskild sorts insikt och när du väl har bearbetat och accepterat den kommer ditt eget liv blir bra mycket lättare att leva.

Frågor på det?