Kniv-Söder? Nej, Miniatyrmässan på Östermalm!

17 mars, 2024 vid 22:23

Kniv-Söder är ett i folkmun kärt namn på de västra delarna av Södermalm. Var namnet kommer ifrån vet jag inte riktigt men det ligger bra i munnen och är säkert ganska passande för området. Jag vet inte, jag har inte bott eller arbetat i 08-området på bra många år.

I lördags gick återigen Miniatyrmässan av stapeln och i år firar Miniatyrsällskapet 10 år. Detta märktes på besökarantalet då det var ont om både luft att andas och någonstans där man kunde stå relativt ostört. Det här visste vi inte innan vi tog vårt pick och pack och lämnade Köping.

Friskrivningsklausul: Alla eventuella likheter med nu levande eller för den delen döda personer som icke är namngivna är slumpmässiga och helt tagna ur luften. Det vill säga fullständigt påhittade och inte någonting annat. Oavsett om du läser den här bloggen eller inte så kan du vara säker på att det inte är dig mina skriverier handlar om så länge jag inte nämner dig vid namn. För mer information om fenomenet slump har wikipedia en bra artikel om satsen om oändligt många apor som jag rekommenderar alla att fördjupa sig i. Satsen om oändligt många apor i sin ursprungliga form slår nämligen fast att en apa som slumpmässigt trycker på en skrivmaskins tangentbord till slut kommer att ha skrivit alla böcker i det franska nationalbiblioteket Bibliothèque nationale de France.

42 mil t.o.r

Från Köping åkte vi till Västerås, därefter via Enköping till Tumba. Från Tumba åkte vi sedan vidare till P-huset på David Bagares gata (ett favoritställe att parkera på i de delarna av stan). Hemvägen var precis likadan fast tvärtom. Plus ett stopp på Heron City för gamla tiders skull.

Framme i Stockholm tog vi sikte mot Scandic Hotel Anglais där mässan, precis som förra gången vi var där, huserade. Efter en knapp timme hade jag tömt mitt sociala batteri fullständigt och jag med syster, som jag lyckats lura med på äventyet, tog vår tillflykt ner till lobbyn. Där kunde vi äntligen sätta oss ner och andas ett tag.

Här ser du bilder från själva mässan. Det fanns långt mycket mer att fotografera än vad dessa bilder visar men mängden besökare och min stegrande ångest hindrade mig från att ta fler bilder.

Vi är lika rastlösa båda två så det dröjde inte länge innan vi bestämde oss för att besöka Kungliga Biblioteket istället. Ett snabbt SMS till sambon och vips var vi på väg.

Djävulsbibel, ja tack?

Marmorfigurerna i entrén beundrades ett tag innan vi fick syn på en gatupratare som upplyste oss om att det fanns någon slags bibel av gigantiska proportioner i byggnaden, till råga på allt 3 våningar under jord. Hur ofta presenteras en sådan möjlighet? Tänkte vi och tog sikte mot trapporna innan vi ångrade oss och tog hissen istället.

Djupt nere i de tysta lokalerna hördes plötsligt ett märkligt ljud..

Inky pinky ponkey, daaaaaddy boght a donkeeeey…

Det var min telefon, trots att jag ställt in den på stör ej-läge innan vi gick in kopplades sambons samtal fram i full volym. Fumlande lyckades jag svara samtidigt som vad som kändes som bibliotekets samtliga besökare vände sig om mot mig.

Bilder på Djävulsbibeln, eller Codex Gigas, hittar du här.

Kniv?

Vad har ni Kniv-Söder med det här att göra kanske ni undrar? Jo, som skyltmakare är ett av mina viktigaste verktyg en kniv. När jag hoppade ut ur bilen i parkeringsgaraget kände jag direkt den välbekanta tyngden i fickan. Kniven jag använt i fredags hade råkat följa med mig hem i fickan.

Att ränna runt på Östermalm, eller inne på hotell eller museum för den delen, med en kniv kändes inte som en bra ide. Jag frågade mig själv vad MacGyver skulle ha gjort medan jag såg mig omkring. Lösningen fick bli att gömma kniven uppe på en kabelstege och hoppas att den skulle ligga kvar när det var dags att åka hem igen.

Det gjorde den!