Kassörskan på Bolaget

27 december, 2018 vid 22:25

Pippi Långstrump försmäktar utan snus på 2 dagar. Hur det är med dig vet jag inte men jag vill helst inte vara utan min prilla under läppen några längre stunder. Spriten däremot kan jag klara mig utan, men något som bubblar och river lite i halsen vill jag nog få i mig när jag skålar in det nya året enligt konstens alla regler.

I år har jag läst åtskilliga artiklar som har redogjort för systembolagets öppettider under jul- och nyårshelgerna. Det hela verkar gå ut på att glasbanken har stängt i fruktansvärda 4 dagar i sträck just i år.

Om du inte nyttjar dylika drycker eller kanske aldrig har försökt få tag i något alkoholhaltigt att dricka medan du befinner dig i Sverige är fenomenet Systembolaget kanske något nytt för dig. I Sverige fungerar nämligen saker lite annorlunda än i stora delar av den övriga världen.

Fill her up

Det är inte alls som i exempelvis Frankrike där man kan tanka rödvin på macken precis som vi tankar spolarvätska när vi ändå tankar upp bilen på OKQ8.

Moder Svea har nämligen ett spritmonopol och du är nödd och tvungen att handla dina beska droppar hos Systembolaget. Om Systembolaget har stängt så får du helt enkelt inte tag i något starkare än folköl.

Om detta kan man säga och tycka mycket, jag lägger inte några värderingar i det här utan ställer mig glatt i ledet bland alla andra som vill få tag i en liten nyårssup.

Whisky i PET-flaska

Att panta flaskor, glas och burkar är en kanonidé enligt mig och jag har hittat en återvinningsstation inte alls särskilt långt ifrån sambons arbetsplats som tar emot pantflaskor av alla slag. Som lök på laxen får man dessutom in pengarna på sitt PayPal-konto! Bara det här är värt att skåla på om du frågar mig!

Ända sedan en doktor satte mig ner och förklarade att jag under resten av mitt liv ska göra allt som står i min makt för att inte få i mig gluten har jag letat efter en god glutenfri öl. I Blekinge där jag bodde en herrans massa öl fick man nöja sig med att dricka Zatec om man ville ha i sig en god öl utan att skita ner sig så fort man ställt ner flaskan. I Västerås är det lite annorlunda.

Inget ont om Zatec, men ibland vill man ha mer än en sort att välja på.

Öl är inget som jag har hemma särskilt ofta, öl dricker jag nämligen mest på sommaren och då gärna efter att ha klippt gräsmattan. Någon gräsmatta att klippa äger jag inte längre så mitt hopp står till sambons fars gräsmatta eller någon granne i närheten som inte alls tycker att det är märkligt att en stor skäggig man gratis vill klippa dennes gräsmatta för att sedan korka upp en öl.

En god whisky däremot är guld värd och jag vill gärna ha möjligheten att slå upp en sexa single malt under särskilt festliga tillfällen. Mackmyras Brukswhisky är en ny favorit, om jag inte har den hemma står det med största sannolikhet en Aberlour a’bunadh undanstoppad i ett skåp någonstans.

När det inte ska firas slår jag gärna upp en Lord  Calvert eller varför inte en J.P Wiser’s? Plus på att bägge dessa säljs i PET-flaskor med pant!

Får jag fråga hur gammal du är?

Nog om spritsorter. Vi styr in ämnet på kassapersonal istället. Då halva Västmanland tycktes vara mer eller mindre torrlagda var jag inte ensam på Systembolaget. Detta konstaterade jag medan jag tyst gled in på parkeringen vid Stenby i jakt på en parkeringsplats nära ingången till bolaget.

Eftersom jag visste exakt vad jag ville ha och var detta står i butiken kryssade jag mig fram mellan tanter med dramatenväskor och representanter från diverse olika yrkesgrupper i varselklädsel ända tills jag fann mig stående framför hyllan med whisky som lämpligt är döpt till spritdrycker.

Raskt sög jag tag i en J.P Wiser’s och tog sikte mot en kassa med någorlunda liten kö. Väl framme vid kassörskan där det var dags att göra rätt för sig möttes jag av ett leeende och en lyckönskning om ett gott nytt år. Trevligt värre, tänkte jag medan jag, efter att ha betalat för mig, lullade ner mot bandet för att hämta min lilla flaska och gå tillbaka ut till bilen igen.

Här stötte jag på patrull – eller gjorde jag?

Då vände sig kassörskan plötsligt sig om och undrade om hon möjligtvis kunde få fråga hur gammal jag var. Det här var roligt, jag har inte behövt visa legitimation sedan Dackefejden. Jag svarade jakande med en motfråga: Hur gammal tror du att jag är?

Kassörskan tänkte ett tag  innan hon försiktigt svarade 35.

Det här var ganska nära då jag faktiskt är 38 år gammal. Jag visste inte om jag skulle visa körkortet eller gå därifrån så jag gjorde som jag alltid gör när jag inte riktigt vet vad som förväntas av mig. Jag skrattade fram ett högt HÖ HÖ och gick mot utgången. Ingen stoppade mig så jag antog att jag slapp igenom den improviserade ålderskontrollen.

Vad dricker du helst när du skålar in det nya året? Julmust kanske eller kanske halsar du ur en flaska Kir?