Hyxter, krabbigt och vad raspar skorpan

23 november, 2018 vid 00:47

Dialekter är roligt. Jag har som några av er kanske vet haft det höga nöjet att under mitt 38-åriga liv bott på alla möjliga ställen i vårt långa land.

När man bor på många olika platser får man också höra en väldigt massa olika dialekter.

En del ord och betoningar fastnar och följer med mellan orterna och förvandlas till något helt annat till slut när tillräckligt många olika dialekter blandas.

Min sambos kusin satte ord på det här ganska så tydligt. Första gången jag pratade med henne i telefon utstötte hon följande bevingade ord:

– Vilken konstig dialekt du har, eller är det ett talfel?

Jag svarade att det kanske är lite både och, vem vet.

Hyxter?

Ett ord som jag inte hade hört innan jag slog ner bopålarna i gurkstaden Västerås var hyxter. En snabb googling visar dock att det är ett ganska vanligt ord som används lite här och där av människor i alla åldrar.

Min sambo använder det i var och varannan mening när hon pratar om mig och den närmaste översättningen torde vara bus eller hyss. Det säger väl en hel del om mig kan jag tänka.

Ett av många lustiga ord som jag tydligen plockat med mig under min tid i Blekinge är krabbigt. Det å andra sidan hade min sambo aldrig hört talas om och tämligen omgående kom vi tillsammans överens om att det är ett ord som vi inte ska börja använda till vardags.

Varifrån det kommer vet jag inte riktigt men jag misstänker att det kan ha något att göra med krabb sjö eftersom Blekinge är mer eller mindre omringat av vatten.

Vad raspar skorpan?

Eller rättare sagt vad är klockan? Så här pratar man kanske inte längre om man inte råkar vara 5:e generationens Stockholmare och är boendes på Södermalm men ändå. En hel del lustiga ord och uttryck från min ungdom har följt med under åren och färgats av alla olika lokala dialekter och betoningar.

Dialekter är kul och det är historien om mitt liv och där jag har bott. Jag brukar då och då skämtsamt berätta att jag minsann bott i en tvåa på Östermalm men varannan vecka stank det förfärligt när grannslakteriet eldade upp veckans hästkadaver.

Nej, det är inte Stockholm det handlar om. Lämna en kommentar om du tror att du vet vilken stad jag syftar på.