Flytta från Västerås till Köping – Gör inte så här

Skapad: 1 februari, 2024 vid 17:30
Senast uppdaterad: 2 februari, 2024 vid 14:34

Jag tänkte dela med mig av den hisnande resan vi har haft med vår senaste flytt. Flyttar i största allmänhet brukar inte vara särskilt njutbara – den här i synnerhet var det inte.

Det började som en vanlig fredag i Västerås, flyttfirman rullade in en tidig fredagsmorgon för att ta allt vårt pick och pack och baxa över till vårt nya hem i Köping. Men, som det så ofta är med flyttar, verkar det som om Finagles lag bestämde såg till att ha mer än ett finger med i spelet den här dagen.

Friskrivningsklausul: Alla eventuella likheter med nu levande eller för den delen döda personer som icke är namngivna är slumpmässiga och helt tagna ur luften. Det vill säga fullständigt påhittade och inte någonting annat. Oavsett om du läser den här bloggen eller inte så kan du vara säker på att det inte är dig mina skriverier handlar om så länge jag inte nämner dig vid namn. För mer information om fenomenet slump har wikipedia en bra artikel om satsen om oändligt många apor som jag rekommenderar alla att fördjupa sig i. Satsen om oändligt många apor i sin ursprungliga form slår nämligen fast att en apa som slumpmässigt trycker på en skrivmaskins tangentbord till slut kommer att ha skrivit alla böcker i det franska nationalbiblioteket Bibliothèque nationale de France.

Det ska inte vara för lätt

Det första hindret vi stötte på var storleken på och kanske mängden av våra prylar. De senaste veckorna har vi sicksackat mellan flyttkartoner i varierande färg och form i vår lägenhet i Västerås. Allt som går att packa i en flyttkartong ska göras det, vilket vi kanske inte riktigt hade gjort. Hur gör man med saker som är för stora för en flyttkartong? Eller bara nästan är för små?

Mimer, som vi hyrt av i Västerås, yrkade 2023 på en hyreshöjning på 8,2 procent för hyresåret 2024. Vill man läsa mer om detta kan man göra det här. Detta skulle göra att hyran skulle krypa farligt nära en heltidslön. Att flytta från Västerås gör man inte lättvindigt, speciellt inte om man är född där vilket råkar vara fallet för sambon. Jag däremot, som den kringresande vagabonden jag är eller i alla fall har varit, ser inga större problem med att byta ort lite hur som helst.

Medan flyttgubbarna sprang som illrar med det som var packat gjorde jag det bästa av situationen och packade småsaker allt eftersom det blev plats att röra sig uppe i lägenheten. Men trots detta stod jag omgiven av saker som bara nästan passade i en flyttlåda. Flyttfirman åkte mot Köping och jag började raffsa ihop saker samtidigt som jag försökte se till att sakerna som packades i de sista lådorna skulle bli någorlunda lätta att hitta igen. Gärna med hjälp av logik.

Hur jag lyckades med det här får vi se när vi kommer till uppackningen av de lite mer bisarra lådorna. En mobilladdare, en bakmaskin och ett gosedjur och en förzinkad kruka i en och samma kartong är inte alls någon omöjlighet.

Högt i tak har vi inte

Det andra stora hindret var även den av en fysisk natur. Maxhöjden för att köra fram till vår port var 3.6 meter. Lastbilen var något högre. Det här borde man kanske också haft koll på redan innan men nu hade vi inte det och det blev till att göra det bästa av situationen. Till slut gick det här också bra.

Fortsätt gärna läs, det här är på inga sätt över. Nu ska det städas och framförallt städbesiktas.

Nästa överraskning kom under flyttstädningen. Med en del prylar kvar i lägenheten kändes det som att vi var med i någon sorts komedifilm. Städfirman slet sitt hår och förbannade förmodligen både mig och sambon när de gjorde sitt bästa för att städa bland kartonger och IKEA-kassar. Städningen godkändes inte vid första försöket, och vi tvingades genomgå inte en, utan två städbesiktningar innan bostadsbolaget var nöjda. Det kändes som om varje kvadratmillimeter skulle inspekteras både noggrant och plågsamt detaljerat.

Omgruppering

För att toppa det hela var jag tvungen att hyra ett extra förråd på Shurgard i Västerås för att temporärt lagra några kartonger. Det här skulle visa sig vara en riktigt bra idé istället för att fylla min bil från golv till tag, åka 35-40 minuter till den nya lägenheten och sedan tillbaka igen.

Det hyrda förrådet ligger ett par minuters bilfärd från den gamla lägenheten. Dessutom visade det sig vara kampanj på hyrpriset. 1 kr för en månad kan man stå ut med.

Mitt i detta kaos trädde en ängel fram. Med en imponerande organisatorisk talang och ett lugn mitt i stormen, var hon den ljusa stjärnan som guidade oss genom alla hinder. Tillsammans löste vi det mesta, och även om det ibland kändes som en helvetisk komedi av misstag, kan vi nog snart se tillbaka på det med ett leende.

Så, kära läsare, nästa gång livet bjuder på en riktig prövning i form av en flytt, kom ihåg att skrattet är det bästa verktyget. Och viktigast av allt, tillsammans löser man det mesta.

Tack för att ni följde med på vår flyttkomedi, och låt oss hoppas att vårt nya kapitel i Köping blir mindre dramatiskt och fyllt med fler skratt än missöden.

Hälsningar, en trött men glad man i 43-årsåldern. I Köping med ett något oklart bestånd av ägodelar i ett hyrförråd i Västerås.