Dom som aldrig svänger vänster

Skapad: 22 december, 2018 vid 19:54
Senast uppdaterad: 22 december, 2018 vid 20:00

Visste ni att UPS aldrig svänger vänster? Eller aldrig kanske man inte kan säga, ibland måste dom, men deras rutter läggs upp på ett sådant sätt att leveransbilen så ofta det är möjligt svänger höger. Det här kan nog vara rätt smart, du håller kanske med om du stått i en korsning i rusningstrafik och försökt svänga vänster in på en huvudled med dubbla filer gående åt båda håll.

Det här kan man läsa mer om hos bland annat Expressen: Här är budfirman som aldrig svänger vänster

Anledningen till det här är väl i slutändan att spara pengar. Det kan nog vara mer ekonomiskt att hålla bilen rullande jämförelsevis med att stå och puttra på tomgång och i dragläge i jakten på en lucka att kasta sig in i.

Inte bara pengar

Det är inte bara ekonomin som blir bättre, olycksrisken torde minska åtskilliga procent också i det långa loppet. UPS är bra, UPS ska vi ha!

Men en kedja är inte starkare än sin svagaste länk och när chauffören lämnar över paketet till utlämningsstället där du sen hämtar ditt paket gäller det att paketet är adresserat till rätt person och att personalen som ska se till att rätt person får tag i rätt paket inte är helt nedrökt eller allmänt dum i huvudet.

Akta trädet!

För ett tag sedan hade jag det stora nöjet att hämta ut ett efterlängtat paket på mitt närmaste PostNord-utlämningsställe. I paketet låg det något som jag längtat efter i ganska många år och nu var det äntligen dags att göra slag i saken.

När jag kom hem packade jag upp en vackert skinande drönare och precis som alla andra pojkar i 38-årsåldern rusade jag ut och började provflyga utan att läsa bruksanvisningen.

Jo, det gjorde jag faktiskt med det hjälpte föga.

I början gick det ganska bra men jag insåg ganska snabbt att jag inte riktigt behärskade den lilla flygande maskinen till fullo. Flygturen slutade med att jag på väg ner mot marken igen tog en genväg genom ett träd. Det tyckte inte drönaren om.

Läxa: lyssna på din sambo

Kvinnor brukar ha den egenheten att de är ganska så kluriga och klipska. Min sambo är inget undantag. Hon hade nämligen tvingat mig att köpa till en extra försäkring som ger mig hela två nya drönare om behov skulle uppstå. Det här var ju bra för det behovet uppstod direkt då drönaren inte längre hade fyra hela motorarmar kvar efter närkontakten med trädet.

DJI kontaktades och via mail fick jag en fraktsedel till UPS. Drönaren packades ihop och jag lämnade in paketet hos mitt närmaste utlämningsställe. Sedan började jag vänta.

Efter bara ett par dagar var en ny drönare på väg tillbaka från Holland och när det pep till i telefonen och jag hittade ett meddelande som berättade att det var dags att hämta ut paketet sprang jag iväg mot samma utlämningsställe där jag lämnat in den i en lustiger dans. Men där slutade det roliga.

Paketet är inte här?

Jag vet inte riktigt hur det brukar gå till när man hämtar och lämnar paket via UPS men det verkar inte riktigt gå till som hos PostNord.

Mitt närmaste utlämningsställe är Malmens Spel & Tobak och där fungerar det ungefär så här: När det kommer ett paket tar mannen bakom disken och skriver ner till namn och sändningsnummer på ett linjerat A4-papper med en penna. Detta A4-papper ligger på disken där vem som helst kan se och läsa det. När ett paket hämtas stryks namnet över och alla är nöjda och glada. Förutom dom som kanske inte vill stoltsera med sitt namn och sändningsnummer på ett A4-papper i en tobaksaffär.

När det var dags att hämta ut mitt paket letade mannen igenom A4-pappret ett par gånger utan att hitta mitt namn. Sedan letade han igenom högen av paket på golvet ett par gånger innan han till slut konstaterade att här finns inget paket.

Det är alltså inte mitt paket mannen knallar omkring med.

Det här tyckte jag var oerhört märkligt då jag bara någon timme innan fått en SMS-avisering om att paketet fanns att hämta just där. Det här började kännas konstigt och jag bad mannen bakom disken att kontakta kundtjänsten på UPS för att försöka ta reda på vad som hade hänt. Det ville inte mannen, istället tyckte han att jag skulle sätta mig i telefonkö till kundtjänsten.

Vid det här laget hade jag inte så mycket val så jag gjorde det. Lutandes mot ett ATG-ställ med Harry Boy-kuponger tryckte jag mig ilsket fram bland de många olika knappalternativen tills jag fick tag på en herre vid namn Oskar.

Paketet finns visst där!

Oskar meddelade att paketet visst finns där och att just det här händer ganska ofta. Han gjorde en avvikelse i sitt datasystem och meddelade att jag skulle bli uppringd av en handläggare av något slag nästa dag då klockan var efter kontorstid. Nu insåg jag att det inte fanns så mycker mer att göra så jag åkte och köpte en julskinka istället.

UGH!

Dagen efter ringde UPS. Naturligtvis ringde dom medan jag sprang omkring inne på Västerås Lasarett så jag kunde inte ta samtalet. Och självklart gick det heller inte att ringa tillbaka till det uppringande numret.

Suck!

Dagen efter åkte jag tillbaka till mitt vid det här laget ganska välbesökta utlämningsställe för att se om paketet kanske hade hittats. Mannen bakom disken tittade sömnigt på mig och frågade om det var samma paket jag letade efter igår som det handlade om och det var det ju.

Nu hade han nämligen hittat paketet men han ville inte lämna ut det. Nu började jag bli lite lätt irriterad och frågade varför. Jo, det var nämligen inte skickat till mitt namn fast det var jag som var mottagare av paketet och hade både sändningsnummer och all information om försändelsen i min UPS-app. Jag började vifta med leveransbeviset som jag skrivit ut i förebyggande syfte men det hjälpte inte. Inget paket till mig.

Efter ett tag fick jag till slut se paketet och där stod mycket riktigt inte mitt namn. Hade jag fått reda på det här direkt så hade jag kunnat kontakta kundtjänsten direkt konstaterade jag för mig själv och gick ut och satte mig i bilen. Där ringde jag upp kundtjänsten på UPS igen och lustigt nog fick jag prata med samma Oskar igen. Vad är oddsen för det? Han kom ihåg både mig och paketet och jag berättade för honom vad som hände.

Vad är det i paketet egentligen?

Efter att ha redogjort för paketets innehåll, resväg, avsändare, vikt och mottagaradress var det tyst i telefonen ett tag. Sedan bad Oskar om mitt telefonnummer och bad att få återkomma. Vilket han gjorde någon minut sedan. Då gick det helt plötsligt att hämta ut paketet.

Vad Oskar gjorde från tiden då han lade på och sedan ringde upp mig vet jag inte, men jag misstänker att det innefattar både svartkonst och glasspinnar. Fungerade gjorde det i alla fall.

Mannen bakom disken bad om ursäkt ett par gånger och jag stod kvar och språkade med honom ett tag. Jag insåg att han inte hade insett att paketet funnits där hela tiden och att hans A4-papperssystem bygger på namn istället för försändelsenummer. Ser man det ur en annan synvinkel kan man vara tacksam att han inte lämnar ut paket till höger och vänster baserat men det hjälpte ju inte mig.

Var namnet på paketet kom ifrån visste varken jag, Oskar eller mannen bakom disken. Paketet från DJI är nämligen skickat till Ludwig Sörmlind, alltså undertecknad.

Jag började fundera på vad Datainspektionen skulle tycka om det här egentligen men innan jag kommit för långt i mina funderingar blev jag flygsugen och tog mitt paket och gick samtidigt som en man kom in i butiken som köpt en dosa snus vars bäst-före-datum var i januari. I skrivande stund är det december – jag tror inte att jag hade velat pula in en sån prilla i käften jag heller.