Det här gör en SMSlivräddare

Skapad: 16 december, 2018 vid 10:00
Senast uppdaterad: 16 december, 2018 vid 02:33

För det mesta är tonen i den här bloggen mer skämtsam än allvarlig men precis som att det finns tillfällen då Fantomen går på stadens gator som en vanlig man kommer det då och då dyka upp lite mer seriösa saker här. Tro det eller ej.

Du kan rädda liv

Nuförtiden finns det faktiskt hjärtstartare lite varstans runt omkring oss. Inne på bensinstationer, i taxi-bilar eller helt vanliga företag. På Hjärtstartaregistret hittar du din närmaste hjärtstartare. Du kanske inte behöver den just idag men det kan vara guld värt att veta var du hittar en om du mot förmodan skulle behöva en någon gång.

Hjärtstartaregistret karta
Så här många hjärtstartare finns det registrerade i Hjärtstartarregistret i skrivande stund. Ganska många va?

Jag är SMSlivräddare och har så varit ett tag. Jag kan nämligen HLR och har under årens lopp sett till att hålla mina kunskaper uppdaterade. Nu kanske man måste tillägga att jag inte har gjort det här frivilligt utan det har varit ett obligatoriskt krav från min dåvarande arbetsgivare. Men jag klagar inte, kunskap är aldrig tungt att bära och speciellt inte sådan som faktiskt kan rädda liv.

Staying Alive

Oavsett om du kan HLR eller inte så är det alltid bättre att göra något istället för ingenting. Om du ger dig på hjärtkompressioner så är ett nybörjartips att tyst för dig själv nynna låten Staying Alive – det är den takten du ska hålla på ett ungefär.

Om du har lite mer koll på läget och kanske till och med gått en HLR-kurs ganska nyligen tycker jag att du också ska anmäla dig som SMSlivräddare. Det kostar ingenting men du kan vara den som gör skillnad på liv och död.

Vad är SMSlivräddare?

Du kan läsa mer om var i landet tjänsten är aktiv och hur den fungerar på smslivraddare.se. Där står bland annat följande att läsa:

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Dessa data publicerades 2015 i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift.

En hjärtstartare ute i verkligheten
Det här är en typisk hjärtstartare. Ganska bra att känna till!

Det här låter väl inte så tokigt? Kom igen, bli min SMSlivräddarkompis! Förhoppningsvis kommer du aldrig behöva göra något men om du skulle få ett larm till din telefon och du skulle vara närmast kan du faktiskt förhindra att någon dör. Och det skulle nog kännas rätt så bra?

Dela gärna inlägget så att fler får veta att den här möjligheten faktiskt finns. Tack!