Därför diskar jag för hand

9 december, 2018 vid 23:50

Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund på vilket samhället vilar. Så säger Karl-Bertil Jonsson vid sjusnåret varje julafton och har så gjort ett tag. Jag är beredd att hålla med och ett typiskt sådant arbete som ger den där inre tillfredställsen som Karl-Bertil pratar om är disken.

Oavsett om det handlar om att ladda eller plocka ur en diskmaskin eller att helt enkelt ställa sig vid diskbänken och köra på för hand. Jag sällar mig till skaran som dagligen gör det sistnämnda.

Ett tips: om du vill bli verkligt tillfredsställd så kan du hålla upp med diska en dag eller två och beroende på hur många kuvert just ditt hushåll dukar fram vid varje måltid.

Karl-Bertil Jonsson luktar på glöggen
Karl-Bertil Jonsson luktar på glöggen

Känslan av att se ett berg av disk som tornar upp sig på diskbänken är väl inte den mest roliga men det är däremot tillfredställelsen när man är klar och disken står skinande ren i diskstället och blänker i kapp med ljuset från lysrörsarmaturen under köksskåpen.

Blött och rent eller torrt och mysigt

Mina empiriska undersökningar visar på att det spelar mindre roll om man med hjälp av en handduk av lämpligt slag torkar av all disk och även plockar undan den på avsedd plats i köket. Det är nämligen inte alls särskilt tillfredställande att slabba runt med en kökshandduk som för varje tallrik man torkar av blir allt blötare och slabbigare.

Smutsig disk i mängder
Smutsig disk i mängder

Nej, bättre är att istället börja på nästa diskpass med att tömma diskstället från all ren disk innan man sätter igång med det skitiga. Det går liksom av bara farten och man kommer igång direkt.

Gräs istället för disk

Om det bara är tillfredställelse som du är ute efter och inte ren disk går det alldeles utmärkt att byta ut själva disken mot valfri annan sysselsättning. Gräsklippning är en ypperlig sådan.

Men då min gräsmatta är till salu och det för tillfället inte växer särskilt mycket gräs i december i Västmanland håller jag mig vid diskstället.