AI är här – är du beredd

Skapad: 11 februari, 2023 vid 12:07
Senast uppdaterad: 11 februari, 2023 vid 12:15

AI – eller artificiell intelligens – är numera något som var man lätt kan komma åt och använda. Är du beredd, använder du det själv och kan du se när du utsetts för det? Jag älskar att nörda ner mig i alla former av teknik och AI är inget undantag.

Texten som följer är genererad av ChatGPT, jag tror att du har hört talas om det här om du inte har levt nedgrävd i en åker de senaste månaderna. Tjänsten släpptes fri att testa för alla som en prototyp på webbplatsen chat.openai.com den 30 november 2022. Jag är nästan beredd att säga att det här har ändrat spelreglerna helt för vad vi idag känner som Internet.

Friskrivningsklausul: Alla eventuella likheter med nu levande eller för den delen döda personer som icke är namngivna är slumpmässiga och helt tagna ur luften. Det vill säga fullständigt påhittade och inte någonting annat. Oavsett om du läser den här bloggen eller inte så kan du vara säker på att det inte är dig mina skriverier handlar om så länge jag inte nämner dig vid namn. För mer information om fenomenet slump har wikipedia en bra artikel om satsen om oändligt många apor som jag rekommenderar alla att fördjupa sig i. Satsen om oändligt många apor i sin ursprungliga form slår nämligen fast att en apa som slumpmässigt trycker på en skrivmaskins tangentbord till slut kommer att ha skrivit alla böcker i det franska nationalbiblioteket Bibliothèque nationale de France.

Tiden flyger iväg när man har mycket att göra på jobbet. Plötsligt är det lunchtid och man har fortfarande en lång lista med saker att utföra. Stressen ökar och tiden upplevs ännu snabbare.

För många människor är det en daglig utmaning att hinna med alla arbetsuppgifter och samtidigt ha en liv-arbete-balans. Att ha mycket att göra på jobbet är en sak, men det är viktigt att ha en strategi för att hantera den ökade arbetsbelastningen.

Det första steget för att bromsa tiden är att planera och organisera sitt arbete. Prioritera de viktigaste uppgifterna och se till att ha tillräckligt med tid för att utföra dem. Denna planering kan hjälpa till att undvika stress och panik när tiden upplevs som knapp.

Det andra steget är att ta pauser. Att ta regelbundna pauser under arbetsdagen hjälper till att återfå energi och fokus. Detta kan innebära en snabb promenad, ett samtal med en kollega eller en snabb paus för meditation.

Det tredje steget är att lära sig säga nej till saker som inte är viktiga. Att lära sig prioritera och säga nej till saker som inte är en del av ens viktigaste arbetsuppgifter kan vara svårt, men det kan också hjälpa till att bromsa tiden och undvika stress.

I slutändan är det viktigt att inse att tiden är en resurs och att man behöver använda den på ett effektivt sätt. Genom att använda de tre stegen ovan, kan man hjälpa till att uppleva tiden som mer tillgänglig och mindre stressande när man har mycket att göra på jobbet.

– ChatGPT

Inte så illa pinkat för att vara en robot. Det finns visserligen ett par grammatiska fel här och där men texten känns rimlig och stämmer väl med vad jag förväntade mig. Frågan jag ställde var: Skriv en artikel på 300 ord om hur snabbt tiden upplevs när man har mycket att göra på jobbet.

Fortsätt kommunicera för att få ännu bättre AI-resultat

Den stora fördelen med ChatGPT är att man kan fortsätta konversationen. Om jag istället skulle vilja ha en kortare text så är inte heller det några problem. Jag kanske också vill ha en punktlista för att visa de fem viktigaste punkterna i texten. Jag ställer därför följdfrågan: Skriv 200 ord istället och lägg till en punktlista med de fem viktigaste punkterna, och får svaret:

Tiden kan verka rusa iväg när man har mycket att göra på jobbet. Stressen kan öka och man känner sig överväldigad. Men det är viktigt att hitta en strategi för att hantera arbetsbelastningen och känna sig mer i kontroll över sin tid. Här är de fem viktigaste punkterna för att bromsa tiden på jobbet:

  1. Planera och organisera sitt arbete: Prioritera de viktigaste uppgifterna och se till att ha tillräckligt med tid för att utföra dem.
  2. Ta pauser: Regelbundna pauser under arbetsdagen hjälper till att återfå energi och fokus.
  3. Lär dig säga nej: Prioritera och säg nej till saker som inte är en del av ens viktigaste arbetsuppgifter.
  4. Sätt realistiska mål: Var så noga som möjligt när du sätter mål och se till att de är realistiska och hanterbara.
  5. Förstå vikten av tid: Inse att tid är en resurs och använd den på ett effektivt sätt.

Genom att använda dessa punkter kan du hjälpa dig själv att uppleva tiden på jobbet som mindre stressande och mer tillgänglig. Att ha en strategi för att hantera arbetsbelastningen och prioritera saker kan vara avgörande för att bromsa tiden och undvika stress.

– ChatGPT

Efter ytterligare lite nedkokning med hjälp av frågan: Använd rubriken Stressad på jobbet – så här undviker du stressfällen. Skriv 150 ord med en punklista med de fem viktigaste punkterna. Markera den viktigaste punkten, får jag tillslut följande text som jag kan använda till att sälja något obskyrt preparat, eller en kurs i självhjälp eller vad tusan som helst.

När man har mycket att göra på jobbet kan stressen kännas som en obehaglig del av vardagen. Men det finns saker du kan göra för att hantera stressen och undvika stressfällorna. Här är de fem viktigaste punkterna:

  1. Prioritera och organisera: Planera och organisera ditt arbete, så att du har en överblick över de viktigaste uppgifterna och har tillräckligt med tid för att utföra dem.
  2. Ta regelbundna pauser: Sätt av tid för regelbundna pauser under arbetsdagen, så att du kan återfå energi och fokus.
  3. Lär dig säga nej: Prioritera och säg nej till saker som inte är en del av dina viktigaste arbetsuppgifter.
  4. Sätt realistiska mål: Se till att dina mål är realistiska och hanterbara.
  5. Förstå vikten av tid: Inse att tid är en resurs och använd den på ett effektivt sätt.

Prioritera och organisera är den viktigaste punkten för att undvika stressfällorna på jobbet. Genom att planera och ha en överblick över ditt arbete, kan du förhindra stress och öka produktiviteten. Använd de övriga punkterna för att hjälpa dig att hantera stressen och undvika stressfällorna.

ChatGPT

Det här skulle man kunna hitta i vilken blogg, kvällstidning eller affisch som helst. Jag är inte helt säker på att jag hade klurat ut att den här texten inte var skriven av en människa vid första taget. Dessutom har jag med ett par enkla knapptryck fått en lång och fin artikel om AI nästan helt utan någon som helst research.

AI-genererad bild av en robot som skriver på en sorts skrivmaskin.
AI-genererad bild av en robot som skriver något på en skrivmaskin.

(Artikelbilden är även den skapad av AI, närmaste bestämt DALL-E 2 som även det utvecklas av OpenAI. Läs mer på DALL-E 2’s hemsida.)

Läskigt eller roligt – eller både och?